Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

stijn_gyselinck_in_canada_niagara_with_nelson_and_lorko_2015--1-.jpg

 

Believe and trust in your dog(s)

 

Jméno a příjmení?  Stijn Gyselinck

Věk?  30

Bydliště?  Město Opwijk v Belgii

Povolání, profese?

Obchodní poradce v oblasti krmiv a vybavení pro domácí zvířata

Kluby?

AAV Opwijk (Atletika), Crazy dogs (Canicross)

 

Kategorie?

Hlavní kategorie canicross. Také dogscooter, zejména pro trénink psů.

Počet a plemeno psů?

4 závodní psi: 3 eurohoundi (evropští saňoví psi) a 1 greyster.

Jména a věk psů?

Bratři Balder a Magnus (1 rok staří, chov z litevské chovatelské stanice Topdogz). Bia (3 roky, skandinávský honič, chov Brigitte Flückiger, chovná linie Patrick Wirz). Nelson (7 let, greyster, chov od Floppy Ears Racing Sleddogs).

Kdy jste se začal věnovat psímu spřežení?  Před deseti lety.

Předchozí sportovní kariéra?  Atletika.

Tvé začátky ve sportu psích spřežení?

Rád poznávám zvířata a pracuji s nimi a vyrostl jsem ve sportovní rodině. Můj otec je bývalý běžec na vysoké úrovni a již mnoho let trénuje skupinu běžců, včetně mě. Mezi těmito běžci bylo několik lidí, kteří dělali canicross. Před mnoha lety mě jeden z těchto lidí přesvědčil, abych canicross zkusil. Ale bylo to bez úspěchu, tvrdohlavý pes jménem Tessa (bígl) se mnou nechtěl běhat. Uběhli jsme jen 200 metrů. Tak jsem si myslel, že to není nic pro mě. O pár let později mě pak další kamarádi z klubu požádali, abych vedl dítě (Julii Arijs) na mistrovství Evropy v canicrossu v Polsku (2011). V rámci přípravy na tento úkol jsem absolvoval několik regionálních závodů a do tohoto sportu jsem se zamiloval. Než jsem měl vlastní sportovní psy, mohl jsem si na soutěže půjčovat psy od přátel (border kolie a lovecké psy). V roce 2012 jsem si jel do České republiky pro svého prvního běžeckého psa, evropského saňového psa jménem Lorko (chovatelka Dita Vosmanská Podraská). S ním jsem dosáhl svých nejlepších výsledků! Běhal 7 let na nejvyšší úrovni. Lorko, skutečný šampion!

Současné další sportovní aktivity?  Běh v terénu.

Největší úspěchy ve sportu psích spřežení?

V canicrossu: 2 bronzové medaile na mistrovství světa (IFSS dryland: Itálie 2013 a Kanada 2015). 3 bronzové medaile na mistrovství Evropy v canicrossu (ICF: Švýcarsko 2013, Francie 2014, Skotsko 2015). S národním týmem v canicrossové štafetě: 3 zlaté a 1 bronzová medaile na mistrovství Evropy (ICF: Švýcarsko 2013, Francie 2014, Itálie 2017, Belgie 2019). Pětinásobný národní šampion v canicrossu na krátké vzdálenosti (Belgická canicrossová federace). Také titul národního šampiona všech kategorií dryland v dogscooteru (Federace belgických musherských klubů).

Největší sportovní zážitek?

Cesta do Kanady na mistrovství světa se dvěma psy, Lorkem a Nelsonem. Skvělá akce, krásná země, milí lidé, neuvěřitelné dobrodružství.

Co pro tebe canicross znamená?

"Canicross, to není jen sport! Zdravý pro tělo i mysl, pro člověka i psa. Přetlakový ventil pro oba! A je to způsob, jak se cítit svobodný a silný zároveň. Svobodný díky rychlosti a pobytu v přírodě. Silný díky kontrole nad jiným druhem, který vám rozumí a chce s vámi spolupracovat na dosažení úspěšných cílů. Jde o spojení, se svým tělem, se psem, s přírodou. Klíčem je důvěra! A ten nával z ní je návykový. Je prostě příjemné mít během závodu pomocníka, když se trápíte. Tento sport mohu doporučit každému, kdo to chce zkusit! Asi to nadšení z vyprávění o něm je někdy povzbudivější než slova. A ukázat nebo vyzkoušet je také lepší než vyprávět..."

Tvůj nejoblíbenější závod?  Vulcanicross Německo.

Něco z tajů tvé přípravy?  Nebojte se deště a bláta.

Co nejraději jíš a piješ?

Nalu po ránu! Belgické hranolky po náročném závodě!

Jakou radu bys dal případným zájemcům o sport psích spřežení?

Věřte a důvěřujte svému psovi (svým psům). Buďte pozitivní a sebevědomí, to psy rozzáří a umožní jim podat pro vás ten nejlepší výkon. Ať vás to baví!

Pár slov na závěr?

Dělat psí sporty znamená cestovat, poznávat, učit se.  Je to nákladný životní styl, ale vaše srdce a mysl budou bohaté.

 

23. května 2021

 

stijn_gyselinck-_canicross_with_lorko_sweden_world_championship------_2018.jpg

 

Name and surname?  Stijn Gyselinck

Age?  30

Residence?  City Opwijk in Belgium

Occupation, profession?

Sales advisor in petfood and equipment for pets

Clubs?

AAV Opwijk (Athletics), Crazy dogs (Canicross)

 

Category?

Main category canicross. Also dogscooter, especially for training the dogs.

Number and breed of dogs?

4 competing dogs: 3 Eurohounds (european sleddog) and 1 greyster.

Names and ages of dogs?

Brothers Balder & Magnus (1 year old, Breeding from Topdogz Kennel Lithuania). Bia (3 years old, Scandinavian hound, Breeding by Brigitte Flückiger, breeding line Patrick Wirz). Nelson (7 years old, Greyster, Breeding from Floppy Ears Racing Sleddogs).

When did you start to sled dog sports?  10 years ago.

Previous sports career?  Athletics, Track and field running.

Your beginnings in the sport of dog sledding?

I like learning about and working with animals and I grew up in a sportive family. My dad is a former runner at a high level and for many years he is the trainer of a group of runners, including me. Between those runners were a few people that did canicross. Many years ago one of those people persuade me to try canicross. But it was without succes, the stubborn dog named Tessa a Beagle, didn’t want to run with me. We only made it 200 meters far. So I thought it was nothing for me. Then a few years later some other friends from the club asked me to guide a child (Julie Arijs) at the european championship canicross in Poland (2011). To prepare for this task I did a few regional competitions and fell in love with the sport. I was able to borrow dogs from friends (Border collies and hunting dogs) to compete before I had my own sportdogs. In 2012 I went to Czech Republic to collect my first running dog, a european sleddog named Lorko (breeder Dita Vosmanská Podraská). With him I did my best results! He ran 7 years at the highest level. Lorko, a real champion!

Current other sporting activities?  Trailrunning.

The greatest achievements in the sport of dog sledding?

In canicross: 2 bronze medals at the world championships (IFSS dryland: Italy 2013 & Canada 2015). 3 bronze medals at european championschips (International Canicross Federation: Switzerland 2013, France 2014, Scotland 2015). With the national team in canicross relay: 3 gold medals and 1 bronze medal at the european championships (ICF: Switzerland 2013, France 2014, Italy 2017, Belgium 2019). 5 times national champion at the short distance canicross (Belgian Canicross Federation). Also a national champion title all categories dryland with dogscooter (Federation of Belgian Mushers Clubs).

The biggest sporting experience?

The travelling to Canada for the world championship with 2 dogs, Lorko & Nelson. Great event, beautifull country, lovely people, an incredible adventure it was.

What is canicross for you?

“Canicross, not just a sport! Healthy for body and mind, for both the human and the dog. A pressure relief valve for both! And it’s a way of feeling free and strong at the same time. Freedom because of the speed and the outdoors. Strong because of the control over another specie, which understands you and wants to work with you to succeed goals. It’s all about the connection, with your body, with the dog, with nature. Trust is the key! And the rush from it is addictive. It’s just so nice to have a helper during a race when you’re suffering. I can recommend the sport to everyone who wants to try it! Probably the passion of telling about it is sometimes more encouraging than the words. And showing or trying is also better than telling...”

Your favorite race?  Vulcanicross Germany.

Some of the secrets of your training?  Don’t be affraid of rain and mud.

What you eat and drink like best?

Nalu in the morning! Belgian fries after a hard race!

What advice would you interested in any sport of dog sledding?

Believe and trust in your dog(s). Be positive and confident, it will let the dogs shine and it will let them perform for you. Keep it fun!

A few words in conclusion?

Doing dogsports is travelling, exploring, connecting, learning, ... it’s satisfaying and so much more. It’s an expensive lifestyle but your heart and mind will be rich.