Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

obrazek1.jpg

 

Nebojte se začít s canicrossem

 

Jméno a příjmení?  Jana Pekařová

Jak ti říkají?  Janička

Věk?  18 let

Znamení?  Vodnář

Disciplíny?  canicross, dogtrekking

 

Klub?

Do žádného musherského klubu nepatřím, i když bych ráda do nějakého zapadla, ale jelikož nemám tažného psa a celkově beru canicross jako zpestření, tak jsem si žádný klub nevyhledávala.

Jaké vybavení používáš?

Postroj používám od značky Non-stop. Oblečení a obuv kupuji většinou od značky Nike nebo Adidas.

Kde trénuješ?

Převážně v lesích nebo po měkkých cestách, minimálně běžím s pejskem po asfaltu.

Počet a plemeno psů?  Mám jen jednoho psa a je to šeltie.

Jméno a věk pejska?  Xantos Xtreme Fort Fox - 6 let.

Jak a čím ho krmíš?

Krmivo se snažím jednou za tři měsíce obměnit, aby Xantík nejedl pořád jen to samé. Nejčastěji kupuji jídlo od značky Kaniko.

Kdy jsi začala s canicrossem?

S canicrossem jsem začala v roce 2015, kdy jsem ale moc nevěděla o co pořádně v tomto sportu jde, takže jsem běhala bez postroje, jen s obojkem a obyčejným vodítkem („flexou“).

Kdo tě ke sportu psích spřežení přivedl, co tě motivovalo?

K tomuto sportu mě přivedla ségra, která se sice věnovala dogtrekkingu, ale věděla, že mě by asi více bavilo běhání. A tak mě jednou přihlásila na místní závod (Májový canicross), kde jsem si ze srandy zaběhla 5 km (v té době jsem neměla žádné vybavení, a ještě k tomu jsem byla po zranění kotníku). Nakonec jsem doběhla na úžasném 2. místě a začala jsem se tedy více věnovat tomuto sportu.

Současné další sportovní aktivity?

V současnosti je mým hlavním sportem orientační běh. Dále se věnuji atletice (běhy do vrchu, přespolní běhy i běhy na dráze) a dříve jsem se věnovala florbalu.

Největší úspěch ve sportu psích spřežení?

Za svůj největší úspěch považuji výhru na DOG EPIC Race v roce 2019, kdy Xantíček překonal své meze a dokázali jsem spolu vyhrát s ohromným náskokem.

Tvůj nejtěžší závod?

Nejtěžší závod pro mě byl můj druhý canicrossový závod v životě, kdy jsem si v průběhu soustředění odskočila odběhnout do Liberce 4kilometrovou Nativia Challenge v kopcích.

Proč se věnuješ právě sportu psích spřežení?

Tomuto sportu se věnuji hlavně kvůli tomu, abych udržovala Xantíka v kondici, protože jinak by z něj byla za chvíli jen chlupatá koule, protože ho doma pořád něčím rodiče cpou, když se nedívám.

Jak dlouho se mu ještě hodláš věnovat?

Plánuji s Xantíkem běhat ještě tak 3-4 roky. Až dokončím školu, tak bych si jednou chtěla pořídit tažného psa a začít se věnovat tomuto sportu naplno, ale to je ještě hodně ve hvězdách.

Co se ti na něm líbí?

Nejvíce se mi na canicrossu líbí, že neběžím sama, ale mám s sebou ještě parťáka.

Tvé nejoblíbenější závody?  DOG EPIC Race.

Jak často trénuješ?

V tahu trénuji s Xantíkem 2-3x týdně, jinak sama trénuji 6-7x týdně (někdy i dvoufázově).

Co předzávodní nervozita, týká se tě?

Před klasickým běžeckým závodem bývám celkem hodně nervózní, ale je zvláštní, že před canicrossem nejsem prakticky vůbec. Asi je to tím, že se nesoustředím jen na sebe, ale i na psa a věci kolem.

Něco z tajů tvé přípravy?

Nevím, jestli to je zrovna nějaký tajemství, ale myslím si, že je velmi zásadní regenerace - pravidelné protahování, válcování nebo fyzioterapie.

Kdybys měla možnost potkat své mladší já, jakou radu bys mu dala?

Asi bych mu poradila, aby vše tak přehnaně nehrotilo a aby si taky někdy odpočinulo - mít samé jedničky na vysvědčení neznamená být úspěšný v normálním životě.

Co nesnášíš?

Nejvíce nesnáším, když jdu běhat s Xantíkem a ostatní chodci okolo to naprosto nerespektují a nechají volně pobíhat své psy. Už se mi pak několikrát stalo, že mi napadli Xantíka a nebyl to zrovna příjemný pocit.

Z čeho máš strach?  Z neúspěchu, zklamání, nedosažení cílů.

Co ti udělá největší radost?  Když si koupím nové běžecké boty.

Co bys poradila případným zájemcům o sport psích spřežení?

Aby se nebáli začít s canicrossem, i když nemají zrovna nejvíce sportovního psa. Běhat může každý, je jedno jestli běží tempem 4 min/km nebo 12 min/km, hlavně že dělá něco pro svoje tělo a pro kondici jejich psího kamaráda.

 

20. prosince 2020